(Samen)werken vanuit huis met Microsoft365

Toen de Corona-crisis uitbrak, brak er direct ook overal paniek uit en dan met name met betrekking tot werk en samenwerken. Onze werkzaamheden kwamen ook direct stil te liggen, dus ik begrijp de paniek als geen ander.

Sinds ongeveer een jaar organiseer ik met drie lieve vriendinnen Yummy mummies events. Wat begonnen is als een grapje, is uitgedraaid tot een bedrijf. Een heerlijk uitje uit voor elke vrouw en/of moeder. Events mogen helaas, tot ik geloof, 1 oktober niet meer plaats vinden. Daar ging ons leuke bedrijf, onze leuke uitjes en samenkomsten met al die leuke vrouwen. Zo jammer, want met ons keken er elk event minstens 150 moeders met ons naar uit.

Na een paar weken flink balen hebben wij besloten om de leuke mommy events online te houden. Allemaal via houseparty, instagram of wat dan ook en dan een wijntje open trekken en toch nog allemaal samen komen. Het volgende probleem waar wij tegenaan liepen was toch wel samenwerken vanuit huis op afstand. Waar bundel je alle documenten? Foto’s? Hoe blijft het overzichtelijk en vooral veilig? We hebben veel te maken met persoonsgegevens en zouden echt niet willen dat daar iets van uitlekt. Toevallig kwam net op dat moment Coolblue om de hoek zetten. Of wij Microsoft365 zouden willen gebruiken en testen! Tuurlijk willen wij dat en gelukkig hebben we het gedaan.

Microsoft 365 teams is onwijs handig voor eigenlijk iedereen die online samen wilt werken of samen wilt komen. Het is een online plek waar alle documenten overzichtelijk bij elkaar staan, waar we allemaal samen in kunnen werken en daarnaast ook nog video- en audio calls kunnen gebruiken. De app is ook op de telefoon te downloaden en zo kun je eigenlijk overal bij jouw documenten. Dit is echt superhandig voor een ‘reizend’ persoon zoals ik ben en dan zelfs na de corona lock-up. Via teams verdeel je je organisatie in verschillende groepen (teams) en per team kun je dus de bestanden van jouw groep inzien. De overige bestanden blijven prive!

De documenten en foto’s worden online bewaard op de OneDRIVE. Voor mij was dit nog een bijkomend voordeel. Ik maak elke dag zoveel foto’s, dat mijn telefoon altijd vol is. Dat probleem is hiermee verholpen. Ik heb ze niet allemaal meer op mijn telefoon, maar toch nog altijd bij de hand. Mocht je computer crashen, wat ik helaas ook heb gehad, ben je ook niet direct al je bestanden kwijt. Deze kun je nog veilig online inzien. Zo lang jij ze niet publiceert, ben jij de enige die bij deze bestanden kan en kan iemand anders ze niet bekijken.

Tijdens mijn studie en werk op de zuid-as heb ik geleerd om te werken met Microsoft word en Excel. Toen ik zelf als ZZP’er begon heb ik allerlei Mac producten aangeschaft en miste ik toch echt wel mijn handigheid met deze twee programma’s. Door het Microsoft 365 office pakket ben ik weer een gelukkig kind. Ik kan weer de vertrouwde programma’s gebruiken!

Word gebruik ik voornamelijk voor mijn blogs voor mamaplaats en excel gebruiken we voornamelijk voor de bingo’s. Over twee weken staat er weer een bingo op de planning. We zijn alle vier weer erg druk met de voorbereidingen en maken daarbij goed gebruik van Microsoft365. Zijn jullie al bekend hiermee? Via coolblue ‘via deze link‘ bestel je makkelijk een abonnement en kun je er direct mee aan de slag. Ik ben erg benieuwd naar de manieren en tips welke jullie hebben met betrekking tot samenwerken vanuit huis, want het ziet er naar uit dat we dit jaar nog veel vanuit huis moeten gaan doen!